Verfspuiten Groningen Drenthe en Friesland

Wilt u een offerte aan vragen voor het spuiten van uw woning kijk dan op de pagina prijzen. Hier kunt u direct zelf berekenen wat de kosten zijn voor het spuiten van uw woning.

Welkom bij Pro-painters de verfspuiters in Groningen Drenthe en Friesland. U wilt uw woning, winkel, bedrijf of ander project laten opknappen of klaarmaken voor de verhuizing. Wij zijn gespecialiseerd in spuiten van verf en alle techniek die er bij komt kijken om uw project de doen slagen. In dit artikel schrijf ik over verfspuiten en een hoop van de basis kennis die nodig is voor het toepassen van verfspuittechniek. tevens kunt u via de site een offerte voor uw project aanvragen. succes met lezen! Pro-painters de verfspuiters in Groningen Drenthe en Friesland

Verfspuiten Groningen Drenthe en Friesland

Index:

 • Merken
 • Type verfspuit spuitpompen en de voordelen en nadelen
 • Extra mogelijkheden
 • Welke verfspuittips zijn er geschikt voor uw project
 • Verfspuiten tips en trucs
 • verfspuiten Groningen Drenthe Friesland

Verfspuiten Groningen Drenthe en Friesland:

vverfspuiten Groningen Drenthe Friesland

De verfspuit merken

Voor de professional zijn er een aantal merken die geschikte verfspuitapparatuur maken. hieronder volgt een overzicht. Niet alle merken worden hier omschreven maar wel de merken die het meest voorkomen in Nederland zoals Graco en Wagner

verfspuiten Groningen wanden spuiten plafonds spuiten Drenthe Friesland.

Graco verfspuiten

Een Amerikaans merk dat al sinds 1926 industriële apparatuur maakt. Sinds 1956 maken ze ook airless verfspuitapparatuur. Het aanbod van Graco is veel groter dan alleen verfspuitapparatuur. Graco maakt eigenlijk alles met betrekking tot vloeistoftransport en bijbehorende accessoires.

Bij de duurdere machines is het gebruiksgemak ongeëvenaard. Duidelijk gemaakt om veel gebruikt te worden. Reinigingsprocedures zijn vereenvoudigd door handige instellingen op de machine. Graco’s meest verkochte verfspuit is de 395

Verfspuiten Groningen Drenthe Friesland

verfspuiten Groningen wanden spuiten plafonds spuiten Drenthe Friesland.

Wagner/Titan verfspuiten

Wagner komt uit Duitsland, Het merk is in 1950 begonnen met het fabriceren van machines. Sinds de jaren 70 is er veel ontwikkeld qua spuit techniek. Dit merk is in Europa toonaangevend qua spuittechniek en daarom zijn onderdelen makkelijk verkrijgbaar. Wagner heeft als meest verkochte verfspuit de SF23 membraam pomp. Voor consumenten zijn er best interessante airless spuiten te krijgen zoals de project pro 119 en de power painter. Ze hebben ook een groot assortiment verfspuiten op HVLP systemen. Hier wil je als professional echt ver van uit de buurt blijven.

Titan is eigenlijk het zelfde merk maar wordt vooral in de Verenigde Staten als merknaam gebruikt.

verfspuiten Groningen wanden spuiten plafonds spuiten Drenthe Friesland.

Tritech verfspuiten

Tritech is ook een Amerikaans merk net zoals Graco. Bijzonder van Tritech is dat ze maar liefst 3 jaar volledige garantie geven op machines en verbruiksapparatuur, uitgezond de spuittippen. Wij hebben ervoor gekozen om met de apparatuur van Tritech te werken. De prijs/kwaliteit verhouding is uitstekend. Het enige min punt van Tritech is dat hun catalogus veel kleiner is dan die van bijvoorbeeld Graco. Het voordeel is natuurlijk weer dat het hierdoor best overzichtelijk blijft. Onderdelen die vervangen moeten worden zijn makkelijk verkrijgbaar maar originele accessoires zijn er niet heel veel. De meest verkochte pomp van Tritech is de T3.

Airlessco/spraymaster/ asm verfspuiten

Dit zijn diverse fabrikanten die prima apparatuur leveren maar wij zien geen voordelen van deze merken t.o.v. de eerder genoemde merken.

verfspuiten Groningen wanden spuiten plafonds spuiten Drenthe Friesland.

Feramotools/Spero verfspuiten

Feramotools/Spero komt uit Taiwan. Deze verfspuiten kosten ongeveer de helft van bijvoorbeeld een Graco, Wagner of Tritech verfspuit waardoor je als beginnende/gevorderde spuiter een goede verfspuit voor een zeer scherpe prijs hebt. De enige reden dat wij met Tritech werken en niet met Feramotools is de uitgebreide 3 jaar garantie van Tritech. Wij gebruiken de apparatuur zeer intensief en dan is de kans op kapot gaan nou eenmaal groter. Zoek je als schilder een basismachine kijk dan zeker naar Feramotools/Spero. Op dit moment is de best verkochte spuit de SPA290 een machine met een zeer goede opbrengst.

verfspuiten Groningen Drenthe Friesland.

Type verfspuitpompen en de voordelen en nadelen

verfspuiten: De plunjer pomp

Dit is een systeem waarbij in tegenstelling tot de membraan pomp de verf wordt aangezogen door een buis met een plunjer er in. De grote slag en de kracht van de motor zorgt dat materiaal goed wordt aangezogen. Je kan hierdoor ook dikkere muurverf soorten goed aanzuigen. Nadeel is dat bij lagere druk en dunnere materialen de machine zoveel overcapaciteit heeft dat een stabiel spuit patroon niet goed kan worden vol gehouden. Je hebt zelfs kans dat er extra slijtage op de spuittips plaatsvindt omdat deze telkens te veel druk te verwerken krijgen. Je kan ook een verfspuit met een hele kleine plunjer gebruiken. Deze kan beter met lage druk omgaan. Bij het spuiten van wanden en plafonds heb je dan echter te weinig capaciteit waardoor je nooit een goed spuit resultaat haalt.

Kies bij een plunjer pomp dus een systeem dat op jouw product aansluit. Liever iets teveel capaciteit dan te weinig is ons advies.

Verfspuiten Groningen Drenthe Friesland.

Perfecte verfspuit middenklassers

 • Graco 395/495
 • Tritech t3/t4
 • Wagner 3.25
 • Feramotools/spero spa 190/spa290

Voordelen:

 • goed spuitbeeld en snel voldoende druk;
 • bij graco kan je snel door door verwisselbare pomp;
 • minder herrie dan een membraan pomp;
 • makkelijk materiaal aanzuigen door een buis.

Nadelen:

 • pakkingen dienen af en toe vervangen te worden.
 • -Zijn duurder in aanschaf.

Membraan pomp verfspuit

Een membraan pomp heeft een veel kortere slag en zal dus sneller moeten draaien dan een plunjer pomp. Op lage druk werken deze systemen naar onze mening het fijnst. Materiaal aanzuigen door een buis gaat lastiger vanwege de korte slag. Het is daarom raadzaam om met een opzetbak te werken waardoor doorwerken een stuk makkelijker wordt.

voordelen:

 • goed op lage en hoge druk

Nadelen:

 • continu geluid vanwege constant draaiende motor in de pomp;
 • lage aanzuigkracht;
 • hoge kosten bij membraamslijtagescheuring.

Meest verkochte membraan pompen

 • wagner sf23
 • wagner sf27

Extra mogelijkheden voor verfspuiten

Verwarmd verfspuiten/tempspray

De verf word doormiddel van een verwarmingsunit verwarmd tot idealiter 40 graden. Het voordeel is dat de verf hierdoor vloeibaarder wordt en je de druk kan verlagen en toch hetzelfde spuitbeeld behoud terwijl er minder spuit nevel is. Nog een groot voordeel is dat watergedragen lakken heel vlot, binnen 30 minuten, doordrogen.

Nadeel is dat werk soms te snel droogt.

verfspuiten: Airmix

Zo maak je van een airless syteem een soort HVLP systeem:

Door de druk te verlagen krijg je een slecht spuitbeeld. Door lucht toe te voegen bij de spuitopening kan je het spuitbeeld weer fatsoenlijk krijgen. Het voordeel is dat je dan met lagere druk rustiger kan werken. De verf komt immers veel minder snel je spuitpistool uit en je hebt meer controle. Het nadeel voor spuiten op locatie met deze systemen is dat door de toegevoegde lucht er veel meer spuitnevel in de lucht hangt (dit is wat anders dan overspray). Spuitnevel is een van de belangrijkste factoren voor een interieur spuiter. Goed afplakken is dan ook essentieel en het juist afstellen van het suitpistool voor komt teveel spuitnevel.

Welke spuittips zijn geschikt voor uw project

Verfspuiten Groningen wanden spuiten plafonds spuiten Drenthe Friesland.

verfspuiten: Welke spuit tips?

In ons toepassingsgebied gebruiken we de volgende spuit tips:

Standaard airless verfspuiten (graco/wagner/titan/tritech)

De spuittips van deze merken hebben hele fijne verneveling. Deze tips vragen een hogere druk en geven het gladste resultaat. Onze ervaring is dat een heel glad eindresultaat de verzeepbaarheid (schrobklasse) van muurverven nadelig beïnvloed. De schrobklasse van de verffabrikanten is gebaseerd op handmatig rollen. Een gespoten oppervlak is ten opzichte van rollen veel gladder zodat er minder reliëf is maar ook minder schrobvastheid. is. Een gerold oppervlak heeft in feite meer minuscule pieken in het oppervlak zodat niet alle verf geraakt wordt indien langs het oppervlak wordt gewreven/geschrobd. Hierdoor zijn de schrobplekken minder duidelijk zichtbaar dan bij gespoten oppervlak.

HEA Airless- High efficiency airless (wagner/tritech/titan)

Airless spuiten met aanzienlijk minder druk.

Deze tips hebben een extra vernevelingsopening achter in de tip. Bij deze tips valt op dat het spuitpatroon ietsjes grover is dan de standaard airless tips wat een gunstig effect heeft voor de schrobklasse. Omdat het spuit patroon iets grover is wordt de verf minder hard verneveld waardoor de spijtnevel behoorlijk gereduceerd wordt. HEA tips hebben onze voorkeur voor muurverven. Een nadeel van deze tips is dat ze veel sneller slijten dan de standaard airless tips.

FF airless verfspuit (aflak-beits) (graco/wagner/titan/tritech)

Bij deze tips wordt de verf twee keer verneveld voordat deze het spuit pistool verlaat.  De opening van deze tips is klein dus er is wel relatief veel. Deze tips geven een super glad resultaat en zijn daardoor de perfecte tips voor aflakken.

FF LP (graco) verfspuittip

Zelfde werking als de FF airless tips maar met aanzienlijk minder spuitnevel. Wij zijn heel erg blij met deze tips: een perfect resultaat. maar ook goed controleerbaar en nauwelijks nevel.

LP ( graco) verfspuittip

Deze tips hebben een extra vernevelingsopening achter in de tip. Wat opvalt is dat het spuitpatroon ietsje grover is dan de standaard airless. Dit is heel gunstig voor de schrobklasse. Omdat het spuitpatroon iets grover is wordt de verf minder hard verneveld en reduceer je een hele hoop spuitnevel. Deze tips genieten onze voorkeur voor latexverf. Een nadeel is dat deze tips veel sneller lijken te slijten.

brochure graco verfspuit tips

https://www.graco.com/content/dam/graco/emea/literature/leaflet/300666/300666NL-D.pdf

brochure Wagner HEA verfspuittips

http://wsb-benelux.eu/files/catalog/products/hea-nozzles-hea-profitip-brochure.pdf

brochure wagner standaard verfspuittips:

http://wsb-benelux.eu/files/catalog/products/web_63284cf5f7_folder-wagner-tradetip3-nl-2014.pdf

tritech verfspuitip maten :

https://tritechindustries.com/tip-sizing/

pro-painters verfspuiten Groningen Drenthe Friesland.

Verfspuiten tips en trucs

 • afplakken is een van de belangrijkste dingen;
 • zorg dat het project schoon en stofvrij is. Haal desnoods een bouwstofzuiger door de ruimtes;
 • voor je gaat afplakken kan je het beste alle af te plakken onderdelen even ontvetten met een goede bio-based ontvetter. Hierdoor weet je zeker dat de afplaktape goed vast blijft zitten;
 • gebruik de juiste tape om ergenis te voorkomen. Tape met te weinig plakkracht zorgt ervoor dat je afplakfolie/papier te snel eraf kan vallen. Tape met teveel plakkracht kan de ondergron beschadigen maar zorgt er ook voor dat je heel lang bezig bent met het verwijderen van de taperesten;
 • op vers gespoten kozijnen gebruik je andere tape dan op kale bakstenen;
 • Folie of papier…. dat mag je zelf uitzoeken. Als het maar goed vast zit. Papier is wel beter voor het milieu en goedkoper;
 • voorkom luchtzakken. Dit betekend dat je afplak de wind er onder krijgt tijdens het spuiten en zodoende de lucht in waait en in het ergste geval in je spuitwerk beland.

Voorstrijk spuiten

 • voorstrijken kan je met standaard voorstrijk opspuiten. Pas wel op voor zakkers! Beter 2 dunne laagjes dan 1 druip festijn;
 • je kan ook voorstrijk op kleur gebruiken. Deze ligt meer op het werk en trekt er niet heel goed in. Voor de hechting van de verf op de ondergrond is deze niet ideaal. Voor het voorkomen van bontglans effect is deze perfect.

verfspuiten: het Spuiten

 • het pistool moet altijd in beweging zijn op het moment dat je de trekker over haalt;
 • houd nooit je hand voor de spuit opening dit kan ernstige verwondingen veroorzaken!;
 • probeer te voorkomen dat je korte banen spuit of vaak stopt midden op een muur;.
 • ieder schot moet gericht en doordacht zijn. Zo kan je spelen met de omstandigheden;
 • kies de juiste tip voor je project. Grote oppervlaktes betekend grote tips. Kleine oppervlaktes betekend kleine tip.

verfspuiten: de Verf

Wij werken zelf altijd met kwaliteisverf. Minimaal schrobklasse 2 maar bij voorkeur schrobklasse 1

 • kies altijd een kwaliteitsverf. Goedkope verf bevat veel kalk en veel kalk betekend veel strepen en geen schrobklasse;
 • Histor en Flexa (Monodek, Powerdek etc.) en bouwmarkt huismerken muurverf zijn uit den boze. Dit zijn kalkbommen. Bovendien moet je deze verven heel sterk verdunnen waardoor je project er na 1 jaar al niet meer uit ziet. Goedkoop is duurkoop!;
 • voor lakverf zijn er qua interieurspuiten speciale spray versies. Deze hebben een hoog stand vermogen zodat je veel laagdikte in één keer kan aanbrengen, tot wel 3x zo dik als met de kwast. Het verbruik van deze verf is hierdoor dus ook 3x zo hoog.  1 liter = 5m2 oppervlakte spuitwerk.

verfspuiten: De pomp en problemen

Indien je geen drukopbouw hebt. Waarschijnlijk zitten de interne balletjes in het systeem verkleefd aan de binnenkant. Goed doorpompen en tikken met een hamer en je krijgt ze in 99% van de gevallen gewoon weer los. Indien ze nog steeds vast zitten dan moet de pomp uit elkaar gehaald en schoongemaakt worden. Je kan natuurlijk ook gewoon simpel omwisselen zoals bij Graco;

Indien je wel drukopbouw hebt maar een slecht spuit beeld kunnen er verschillende oorzaken zijn:

 • tip is versleten;
 • check je filters. Aanzuig filter/pomp filter/pistool filter;
 • pakkingen zijn versleten;
 • membraam is kapot.

verfspuiten de Spetters

Spetters ontstaan bijna altijd tijdens het inknijpen van de trekker. Mogelijke oorzaken:

 • verf is te dik;
 • naald en zitting van je pistool zijn versleten;
 • tiphouder is niet goed aan gedraaid;
 • tipseal is versleten ;
 • tip versleten;
 • of je hebt gewoon slechte verf gebruikt. Ga dan anders richten: op de afplak in plaats van op het project.

verfspuiten Tailing (strepen)

 • te weinig druk;
 • te dikke verf;
 • spuittip versleten;
 • filters verstopt.

Er zijn nog veel meer dingen die we zouden kunnen bespreken zoals het gebruik van spuitlansen , clearshot, tip reiniging, buiten spuiten enz.enz. Al dit soort informatie komt uitgebreid aan bod tijdens onze spuit cursussen. Ben je hierin geïnteresseerd vul dan het contact formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Veel succes met uw project!

Pro Painters Noord

Wij zijn gespecialiseerd in verfspuiten Groningen Drenthe Friesland. We werken niet buiten dit gebied. ivm reistijden

verfspuiten Groningen wanden spuiten plafonds spuiten Drenthe Friesland.